Dlaczego zapylacze są tak cenne dla środowiska?

0
463

8 sierpnia w Polsce corocznie obchodzony jest Wielki Dzień Pszczół. Często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że te z pozoru niewielkie owady mają ogromne znaczenie dla środowiska i całego ekosystemu. Święto to jest doskonałym momentem, by docenić ich rolę w przyrodzie, a także poznać zagrożenia, z którymi muszą się mierzyć.

Pszczoły zmagają się obecnie z wieloma problemami – od kilkunastu lat ich liczba na świecie gwałtownie spada. W okresie jesienno-zimowym śmiertelność rodzin pszczelich w Europie wynosi średnio około 20%. Badaczom nie udało się jeszcze określić dokładnej przyczyny tego zjawiska, ale jednym z powodów z pewnością są zatrucia owadów pestycydami wykorzystywanymi do ochrony roślin.

Pszczołom…

… miodnym i dziko żyjącym zawdzięczamy produkty, które stanowią ponad 1/3 naszej codziennej diety. Na samym kontynencie europejskim od pracy tych owadów uzależnionych jest ponad 4000 odmian warzyw. Co więcej, pośrednio dzięki tym pożytecznym robotnicom mamy również mięso, mleko i inne produkty odzwierzęce. Bowiem zwierzęta hodowlane karmione są w dużym stopniu roślinami zapylanymi przez pszczoły. Jeśli zatem zniknęłyby one z naszego życia, pożywienie człowieka zostałoby ograniczone głównie do zbóż i kukurydzy. Dlatego są one tak ważne dla rolnictwa i produkcji żywności.

Pszczoły w niebezpieczeństwie

Środowisko naturalne, w którym pszczoły żyją od tysięcy lat, ulega ogromnym przemianom wskutek działalności człowieka. Niestety zmiany te często nie są dla nich korzystne. Wśród najważniejszych problemów, z jakimi muszą się mierzyć owady zapylające są: nadmierne stosowanie środków ochrony roślin (pestycydy), ograniczony dostęp do zróżnicowanego pokarmu, pasożyty i choroby.

Jednak to nie wszystko – na co dzień nie zdajemy sobie sprawy z tego, że nasze zachowania na łonie natury mają ogromny wpływ na środowisko. Dlatego szczególnie w okresie wakacyjnym powinniśmy zwiększyć naszą świadomość i podejmować odpowiedzialne działania, aby wspierać ochronę całego ekosystemu.

Pozostawione w lesie śmieci, nie tylko szpecą krajobraz, ale mogą też być śmiertelną pułapką dla małych zwierząt i owadów. Na przykład porzucona butelka – zwabi je swoim zapachem, a gdy dostaną się do środka to trudno będzie im wspiąć się po pochyłej i wilgotnej ściance, by wyjść z butelki – zauważa Lisa Scoccimarro, liderka Akademii Ekologicznej Amest Otwock.

Skarby pszczół

Oprócz zapylania roślin, pszczoły same wytwarzają niezwykle cenne artykuły spożywcze i lecznicze. Najpowszechniejszym z nich jest oczywiście miód. To produkt, który nie tylko pysznie smakuje, ale przede wszystkim ma korzystny wpływ na układ odpornościowy. Szczególne właściwości lecznicze ma również propolis. Działa on regenerująco i znieczulająco, przyśpiesza gojenie ran oraz regenerację tkanek. Preparaty na jego bazie są także pomocne przy leczeniu oparzeń, odmrożeń, owrzodzeń, czyraków czy grzybic.

Coraz…

… więcej zwolenników zyskuje także apiterapia, czyli wspomaganie organizmu produktami pszczelimi – miodem, propolisem, pyłkiem, pierzgą, mleczkiem, a nawet jadem. Według entuzjastów tego rodzaju terapii, już samo przebywanie w pobliżu pszczół ma korzystny wpływ zarówno na zdrowie fizyczne, jak i psychiczne. Na rynku pszczelarskim pojawiają się też „api-domki”, w których w specjalnie zabezpieczonych miejscach znajdują się pszczoły. W efekcie, wnętrze takiego domku wypełnia się prozdrowotnym mikroklimatem – prosto z ula.

(amest)

Fot. (amest)

Zostaw komentarz

Proszę wpisz swój komentarz
Proszę wpisz swoje imię