PRZYSMAK JAWORA NA NOWO ODKRYTY!

0
299

Nie lada gratka dla miłośników regionalnych przysmaków. Zapraszamy 11 grudnia o godz. 18.30 na prezentację książki wrocławskiego znawcy kulinariów dr. Grzegorza Sobela pt. KIEŁBASKA JAWORSKA. RZECZ O PRZYSMAKU ZNAD NYSY SZALONEJ”. 

 

To opowieść o przedwojennym specjale Jawora, który w XVIII wieku dotarł na stół królewski w Poczdamie. Kiełbaska Jaworska swoim smakiem skradła serca mieszczan stając się rozpoznawalnym produktem o ponadlokalnym wymiarze.

W XIX stuleciu pisali o niej poeci oraz twórcy pierwszych kulinarnych leksykonów. Za sprawą mięsnego rarytasu Jawor stworzył markę porównywalną do kiełbasianych wyrobów z Brunszwiku, Gothy, Würzburga, Strassburga, Wiednia, Krakowa, Wrocławia, Lionu czy Frankfurtu. Wraz z autorem publikacji przeniesiemy Was do przedwojennego Jawora.

Wydarzenie połączone będzie z występem grupy teatralnej Wernisaż. Nie zabraknie degustacji Kiełbasek Jaworskich, uwędzonych w oparciu o przedwojenne przepisy. Zaserwują je dla Was lokalni restauratorzy oraz wytwórcy wyrobów mięsnych.

Za sprawą rekonstrukcji zapomnianych już dziś receptur jaworski region ma szansę ponownie zaistnieć na kulinarnej mapie Europy.  Na bezprecedensowe wydarzenie zapraszają Burmistrz Miasta Jawora Emilian Bera oraz dyrektor Muzeum Regionalnego w Jaworze Arkadiusz Muła. Wydawcą książki jest jaworskie muzeum.

Publikacja powstała we współpracy z jeleniogórskim wydawnictwem Ad Rem będzie dostępna w sprzedaży stacjonarnej w siedzibie muzeum.

(umj)

Zostaw komentarz

Proszę wpisz swój komentarz
Proszę wpisz swoje imię