Gessler, Wachowicz, Brodnicki, Okrasa – dobrze wiecie, co łączy te nazwiska …zawód kucharz. Gotować i jeszcze dostawać za to pieniądze. Brzmi świetnie, tylko jak to zorganizować? Gastronomia to nie to samo co gotowanie w domu. Kucharz gotuje setki dań każdego dnia. Musi być dobrze zorganizowany i szybki.
WYBIERZ ZAWÓD KUCHARZA – kształcenie u pracodawcy, Mistrza w rzemiośle.
Trzeba zdać sobie sprawę, że gotowanie w domu, a gotowanie dla klienta to dwie różne sprawy. W zawodzie kucharza ważne jest usposobienie, łatwość nawiązywania kontaktów, umiejętność pracy w grupie, pod presją czasu. Kucharz zajmuje się planowaniem, opracowywaniem receptur i przygotowywaniem potraw, deserów, ciast. Właściwie dobiera surowce i półprodukty, które wykorzystuje do przygotowywania potraw, dokonuje ich jakościowej oceny i wykonuje obróbkę ręczną, mechaniczną i termiczną surowców.
Odrębny zakres obowiązków kucharza i szefa kuchni wynika ze struktury organizacyjnej lokalu gastronomicznego. Różne zadania wynikają z innych miejsc w hierarchii. Jak podpowiada nazwa stanowiska, szef kuchni zarządza całym zespołem przygotowującym potrawy i napoje. Jest odpowiedzialny zarówno za planowanie działań, jak i bieżące zarządzanie kuchnią, kontrolę jakości i delegowanie zadań. Często szef kuchni jest twarzą danej restauracji, osobowością, która ma przyciągać gości do danego miejsca. Szef kuchni może mieć zastępcę, który również może mieć swoją prawą rękę. Jest nim kucharz zmianowy lub kucharz zespołu, odpowiedzialny za konkretny obszar produkcji w danym lokalu, zarządzający daną grupą kucharzy. Dalej w hierarchii znajdują się pozostali kucharze. Mówiąc najprościej, szef kuchni jest odpowiedzialny za ogół działań, a kucharz wykonuje jego polecenia i przygotowuje potrawy według wskazówek.
Doświadczenia z profesjonalnym sprzętem gastronomicznym można nabrać już bezpośrednio kształcąc się u Mistrza w rzemiośle zrzeszonym w Cechu Rzemiosł Różnych. Posiadanie kwalifikacji ułatwia uzyskanie pierwszej pracy jako kucharz. Dzięki szkole uczącej zawodu, przyspieszysz również swój rozwój kluczowych umiejętności kucharskich.
Chcesz dowiedzieć się więcej zadzwoń: Cech Rzemiosł Różnych w Legnicy Rynek 9, II piętro, tel. 888 558 501