Nowa scena

0
839
Wąską drabinką wspinamy się na ocieplony i zabezpieczony dach na ul. Św. Piotra, skąd rozpościera się piękna panorama na rynek, park i najdumniejsze zabytki Legnicy. Mimo chłodu w powietrzu bierzemy głęboki wdech i wołamy nad ulicami miasta „UDAŁO SIĘ!”. Pokonaliśmy kolejny, wielki krok w kierunku tworzenia dla Legniczan niecodziennych, zapierających dech w piersiach doznań artystycznych.” – mówią artyści z Avatara.

Teatr Avatar gromadzi wśród swojej widowni najrozmaitszą publiczność, od pełnych rodzin z dziećmi, które chcą spędzić uroczyście czas, dać się porwać historii i móc godzinami o niej dyskutować, przez randkowiczów, którzy czują miętę do sztuki i grupy przyjaciół sympatyzujących z żywymi interakcjami po samotników szukających oderwania od rzeczywistości. Zarówno najmłodszym gościom mienią się oczy z zachwytu, jak i dojrzałym odbiorcom zdarza się uronić łzę i pozostawić cząstkę serca na sali.
„Do tej pory włóczyliśmy się po gościnnych przestrzeniach, wystawialiśmy spektakle na scenach niedostosowanych do naszych potrzeb, często o ograniczonych rozmiarach, bez podwieszeń do akrobatyki powietrznej, bez kulis, zatracając tym samym sporą porcję magiczności widowisk lub musząc rezygnować ze spektakularnych elementów. Dlatego nasze marzenie o własnej scenie jest tak dojmujące i kluczowe dla zapewnienia jak najwyższej klasy występów.” – twierdzą avatarowiczce.
Teatr Avatar od wielu lat konsekwentnie dąży do utworzenia w swojej siedzibie na ul. Św. Piotra profesjonalnej Sceny Teatralnej wraz z widownią oraz zapleczem, przy zachowaniu funkcji sali gimnastycznej.
Dziś załoga świętuje, gdyż pierwszy, najważniejszy etap budowy został zakończony. Obiekt spełnia wszelkie wymogi prawa budowlanego względem przystosowania do sali widowiskowej dla 200 osobowej widowni. Budynek posiada odpowiednie zabezpieczenia i wywiązuje się z norm przeciwpożarowych oraz sanitarnych.
Odkąd Avatar przejął budynek w 2016 roku, zainwestował w renowację oraz wyposażenie już sumę o wysokości ponad 1,5 mln zł!
Dokonano zmian wizualnych, estetycznych oraz funkcjonalnych, spośród których można wymienić:
– Wzrost funkcjonalności przestrzeni. Kompleks pomieszczeń użytkowych: szatnie, biura, charakteryzatornia, garderoba, prysznice, toalety, w tym dla osób niepełnosprawnych. Usprawnienie przyłączy elektrycznych.
– Dbałość o bezpieczeństwo: montaż nowoczesnego monitoringu, czujników dymu, budowa zewnętrznej klatki schodowej ewakuacyjnej. Kompleksowy remont dachu wraz z ociepleniem i dostosowaniem do przepisów przeciwpożarowych.
– Poprawa warunków sanitarnych. Instalacja nowoczesnej centrali wentylacyjnej z klimatyzacją to dbałość o zdrowie. Usprawniona wymiana powietrza ma pozytywny wpływ na zapewnienie odpowiedniej cyrkulacji i czystości powietrza w pomieszczeniach, co jest istotne zwłaszcza w dobie pandemii. Ponadto zapobiega utratom ciepła, nadmiernej wilgoci i tworzeniu pleśni.
– Podniesienie walorów estetycznych i wizerunku wnętrza. Odsłonięcie naturalnych cegieł wewnątrz pomieszczeń. Przemiana szkolnej sali gimnastycznej w klimatyczną przestrzeń do działań artystycznych z wyjątkową atmosferą. Wyposażenie sali w profesjonalny sprzęt akrobatyczny i taneczny. Demontaż starych, żeliwnych, mało estetycznych i nieekonomicznych kaloryferów typu “faviera”. Instalacja wydajniejszych nowych kaloryferów oraz nagrzewnic.
– Wymiana okien na nowoczesne okna PCV o wzmocnionej dźwiękoszczelności,  izolacyjności cieplnej, z wbudowanymi roletami wyciemniającymi.
– Zlikwidowanie części barier architektonicznych – wzrosło dostosowanie użytkowości obiektu dla osób niepełnosprawnych.
Choć widocznych gołym okiem zmian zaszło mnóstwo i nieustannie potrafią one zaskakiwać odwiedzających to wciąż nie koniec remontów. Przed Avatarem stoją jeszcze działania związane z techniką sceniczną, budową profesjonalnego podwyższenia scenicznego, konstrukcji przystropowych, mobilnej widowni amfiteatralnej i antresoli – widowni na balkonie.
Ogromne znaczenie w całym procesie modernizacji mają grantodawcy. Od początku prac unowocześniających wszelkie działania współfinansują: Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Miasto Legnica oraz Legnickie Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich.
Środki na doskonalenie obiektu pochodzą również od mieszkańców miasta wspierających swym uczestnictwem w zajęciach Akademię Avatara, a także Teatr Avatar obecnością na spektaklach, gdyż niemały wkład w renowację fundacja miała ze środków pochodzących z działalności odpłatnej.
Uśmiechnięta ekipa Teatru Avatar dziękuje z całych serc za kibicowanie oraz wróżenie sukcesu!
 
__________________________________________
Modernizacja obiektu jest realizowana ze środków Ministerstwo Kultury i Dziedzictwa Narodowego oraz Urzędu Miasto Legnica do zadania „Scena na horyzoncie!” Przedsięwzięcie współfinansowane ze środków OWES. Operator Programu: Legnickie Stowarzyszenie Inicjatyw Obywatelskich.

Zostaw komentarz

Proszę wpisz swój komentarz
Proszę wpisz swoje imię